Logo

Recenze Ella Woodward - Lahodně s Ellou (Barbora Lišková)

6. 9. 2015
lahodne_s_ellou_3D
Anotace: Lahodně s Ellou je zcela revoluční kuchařka. Je určena pro všechny, kteří se rádi dobře a zdravě najedí. Najdete v ní řadu výborných dezertů, rychlých jídel do ruky, lahodných dipů, pestrých salátů a samozřejmě lehkých hlavních jídel. Pokrmy z nich jsou jednoduché na přípravu a hlavně chutné. Příznivce zdravého životního stylu tak potěší přes sto originálních a zdravých
receptů zpracovaných krok po kroku.
 
Filozofie Elly je vařit úžasná jídla, která si vaše tělo prostě zamiluje. Inspiraci Ella čerpá ze svých vlastních zkušeností a poznatků, které jí pomohly ke zlepšení zdraví. O tuto unikátní knihu byl mezi vyznavači zdravého životního stylu takový zájem, že v rodné Británii vyšlo již šest dotisků.
 
Snad každá z nás někdy zatoužila stravovat se zdravě. Já sice nemám až tak velké výčitky když si dám čokoládu, ale představa, že si užijete bramborák nebo čokoládový dort s vědomím, že v tom jsou samé zdravé věci, je krásná. A díky Elle se může tahle představa stát skutečností.
Na začátku bych se zamĕřila na samotnou autorku. Ella Woodward je britská blogerka, která před 4 lety byla obyčejná zdravá holka, která přežívala na čokoládĕ a jiných cukrovinkách. Všechno se ale zmĕnilo, když jí lékaři diagnostikovali Posturální tachykardický syndrom. 95 % času byla najednou upoutána na lůžko, dennĕ spala 16 hodin a život se jí převrátil vzhůru nohama. Léky na vyléčení neexistovaly a tak si Ella našla vlastní lék - veganskou stravu.  (Více o Elle zde.)
 
Ze dne na den ze svého jídelníčku vyškrtla maso, vejce, máslo, cukr a lepek. Já ji neskutečnĕ obdivuju za její odhodlání a odvahu se do takové zmĕny pustit a vydržet. Jsem moc ráda za její nakažlivé nadšení, které vás provází knihou.
Autor fotografie: Tommy Clarke
Samotné prolistování knihy mi stačilo k tomu, aby mĕ bezlepková strava okouzlila. S odstranĕním masa, mléka atd. ale nesouhlasím. To mi ovšem nebrání v tom recepty vesele používat, občas si nahradím kokosové mléko kravským, mandlové máslo klasickým nebo javorový sirup medem (to poslední čistě proto, že je javorový sirup dražší). 
 
 
To mĕ přivádí na další myšlenku - české obchody s velkým výbĕrem polotvarů nejsou na Ellu a její recepty připraveny. Tady je totiž problém sehnat chia semínka a bezlepkové mouky jsou k dostání málokde. 
 
Dobré na jejích receptech je to, že k přípravě pokrmů většinou potřebujete pořád ty stejné suroviny. Ale má to malý háček. Zrovna tyhle potraviny jsou hůře k dostání a prvotní investice není malá. Naštěstí nabízí Ella i levnější jídla na kterých si můžete vyzkoušet, jak se vám podle Lahodně s Ellou vaří. Takže nemusíte rovnou nakupovat arsenál super potravin do smoothie, bezlepkových mouk na wrapy a chleba, odšťavňovač nebo opravdu silný kuchyňský robot na domácí mandlové mléko. Pro začátek vám postačí pytlík ovesných vloček, ovoce a rovnou vyrazte kouzlit do kuchynĕ, protože i taková ovesná zapečená kaše nebo müslli podle téhle kuchařky jsou skvostný. 
 
Když se rozhodnete vařit s Ellou, tak musíte být připraveni občas nějakou surovinu nahradit nebo vypustit, upravovat si dobu pečení podle svého a experimentovat. Samozřejmě se mi ne všechny recepty povedly, ale to je snad u každé kuchařky.
Já se neplánuju změnit na veganku, takže mléko, vejce apod budu dál používat, ale chci se vyhnout lepku, takže si jídla budu upravovat. Takovým mým začátkem je pokus o bezlepkové snídaně.
Zapečená ovesná kaše s jablky.
Na knize miluju ty malé detaily, kterých bych si nevšimla, kdybych nepsala tuhle recenzi. Třeba to, že Ella napíše na kolik máte dát troubu klasickou a naopak na kolik horkovzdušnou, že suroviny váží podle klasické váhy i podle hrnku. Kniha je nádherně zpracovaná a díky úžasným fotkám je to pastva pro oči. V knize najdete praktickou "šňůrko-záložku" :)
 
Navíc k nám Ella promlouvá na začátku každé kapitoly a v každém receptu píše typy na konzumaci, co čím můžete nahradit a s čím co kombinovat. Občas doplní i příběh, ale není to kýčovaté a věříte jí to.
Hlavní - prostřední - část kuchařky je rozdělena do kapitol podle hlavní přísady (Obiloviny, Ořechy a semínka, Fazole a luštěniny, Zelenina, Ovoce, Smothies a šťávy). Na začátku se dozvíte něco o Elle a o jejím životním stylu + o surovinách, nakonci vás čekají poslední dvě kapitoly - Životní styl podle Elly v praxi a často kladené dotazy. V knize ještě najdete doplňkové informace o ne úplně známých přísadách a informacích a dobře zpracovaný rejstřík.
 
 
Kuchařka je úžasný dárek pro ženy a dívky všech věkových kategorií, které se zajímají o zdravý životní styl nebo trpí alergií na lepek či mléčné výrobky. Ale ještě vám zmíním jednu věc, která by se dala vylepšit - kdyby u každého jídla byla fotka, tak by kniha byla o mnoho skvělejší. Ale to až tolik nevadí, protože u dost jídel fotka nechybí. 
 
Moc doufám, že si knihu zamilujete tak moc jak já.
 
 
Úžasné müslli s mandlemi!
Autorem recenze je: Barbora Lišková
Hodnocení: 9/10
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenzní konkurz  na připravovanou novinku Listen to my Heart: Moje láska k životu
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Listen to my Heart: Moje láska k životu
24. 9. 2017
Autobiografie zpěvačky skupiny ROXETTE
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Marcela Pudichová)
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Marcela Pudichová)
22. 9. 2017
Snaž se nedýchat je autorčinou prvotinou, která se ihned po svém vydání stala bestsellerem.
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
18. 9. 2017
Hudební a kulturní novinář Bryan Reesman vám nabídne neuvěřitelnou publikaci popisující úspěšnou americkou hard rockovou skupinu.
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
15. 9. 2017
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
14. 9. 2017
Napětí a zvídavost drží čtenáře bdělého již od první stránky. Je to stejné, jako když si slepíte prsty vteřinovým lepidlem a nemůžete je od sebe oddělit.
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
12. 9. 2017
Maminčin mazánek je prvním dílem začínající série s detektivem inspektorem G. Hunterem a detektivem konstáblem Charlie Staffordovou. Právě díky této dvojici si vás první díl a myslím, že i ty ostatní, hravě získají.
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
11. 9. 2017
Kniha líčí počátky vzniku laboratoře v kaňonu a zajímavé úspěšné i neúspěšné pokusy. I když je původní cíl skupiny vesmír, než se k němu dopracují, uběhne mnoho času.
highslide