Logo

Recenze Ella Woodward - Lahodně s Ellou (Barbora Lišková)

6. 9. 2015
lahodne_s_ellou_3D
Anotace: Lahodně s Ellou je zcela revoluční kuchařka. Je určena pro všechny, kteří se rádi dobře a zdravě najedí. Najdete v ní řadu výborných dezertů, rychlých jídel do ruky, lahodných dipů, pestrých salátů a samozřejmě lehkých hlavních jídel. Pokrmy z nich jsou jednoduché na přípravu a hlavně chutné. Příznivce zdravého životního stylu tak potěší přes sto originálních a zdravých
receptů zpracovaných krok po kroku.
 
Filozofie Elly je vařit úžasná jídla, která si vaše tělo prostě zamiluje. Inspiraci Ella čerpá ze svých vlastních zkušeností a poznatků, které jí pomohly ke zlepšení zdraví. O tuto unikátní knihu byl mezi vyznavači zdravého životního stylu takový zájem, že v rodné Británii vyšlo již šest dotisků.
 
Snad každá z nás někdy zatoužila stravovat se zdravě. Já sice nemám až tak velké výčitky když si dám čokoládu, ale představa, že si užijete bramborák nebo čokoládový dort s vědomím, že v tom jsou samé zdravé věci, je krásná. A díky Elle se může tahle představa stát skutečností.
Na začátku bych se zamĕřila na samotnou autorku. Ella Woodward je britská blogerka, která před 4 lety byla obyčejná zdravá holka, která přežívala na čokoládĕ a jiných cukrovinkách. Všechno se ale zmĕnilo, když jí lékaři diagnostikovali Posturální tachykardický syndrom. 95 % času byla najednou upoutána na lůžko, dennĕ spala 16 hodin a život se jí převrátil vzhůru nohama. Léky na vyléčení neexistovaly a tak si Ella našla vlastní lék - veganskou stravu.  (Více o Elle zde.)
 
Ze dne na den ze svého jídelníčku vyškrtla maso, vejce, máslo, cukr a lepek. Já ji neskutečnĕ obdivuju za její odhodlání a odvahu se do takové zmĕny pustit a vydržet. Jsem moc ráda za její nakažlivé nadšení, které vás provází knihou.
Autor fotografie: Tommy Clarke
Samotné prolistování knihy mi stačilo k tomu, aby mĕ bezlepková strava okouzlila. S odstranĕním masa, mléka atd. ale nesouhlasím. To mi ovšem nebrání v tom recepty vesele používat, občas si nahradím kokosové mléko kravským, mandlové máslo klasickým nebo javorový sirup medem (to poslední čistě proto, že je javorový sirup dražší). 
 
 
To mĕ přivádí na další myšlenku - české obchody s velkým výbĕrem polotvarů nejsou na Ellu a její recepty připraveny. Tady je totiž problém sehnat chia semínka a bezlepkové mouky jsou k dostání málokde. 
 
Dobré na jejích receptech je to, že k přípravě pokrmů většinou potřebujete pořád ty stejné suroviny. Ale má to malý háček. Zrovna tyhle potraviny jsou hůře k dostání a prvotní investice není malá. Naštěstí nabízí Ella i levnější jídla na kterých si můžete vyzkoušet, jak se vám podle Lahodně s Ellou vaří. Takže nemusíte rovnou nakupovat arsenál super potravin do smoothie, bezlepkových mouk na wrapy a chleba, odšťavňovač nebo opravdu silný kuchyňský robot na domácí mandlové mléko. Pro začátek vám postačí pytlík ovesných vloček, ovoce a rovnou vyrazte kouzlit do kuchynĕ, protože i taková ovesná zapečená kaše nebo müslli podle téhle kuchařky jsou skvostný. 
 
Když se rozhodnete vařit s Ellou, tak musíte být připraveni občas nějakou surovinu nahradit nebo vypustit, upravovat si dobu pečení podle svého a experimentovat. Samozřejmě se mi ne všechny recepty povedly, ale to je snad u každé kuchařky.
Já se neplánuju změnit na veganku, takže mléko, vejce apod budu dál používat, ale chci se vyhnout lepku, takže si jídla budu upravovat. Takovým mým začátkem je pokus o bezlepkové snídaně.
Zapečená ovesná kaše s jablky.
Na knize miluju ty malé detaily, kterých bych si nevšimla, kdybych nepsala tuhle recenzi. Třeba to, že Ella napíše na kolik máte dát troubu klasickou a naopak na kolik horkovzdušnou, že suroviny váží podle klasické váhy i podle hrnku. Kniha je nádherně zpracovaná a díky úžasným fotkám je to pastva pro oči. V knize najdete praktickou "šňůrko-záložku" :)
 
Navíc k nám Ella promlouvá na začátku každé kapitoly a v každém receptu píše typy na konzumaci, co čím můžete nahradit a s čím co kombinovat. Občas doplní i příběh, ale není to kýčovaté a věříte jí to.
Hlavní - prostřední - část kuchařky je rozdělena do kapitol podle hlavní přísady (Obiloviny, Ořechy a semínka, Fazole a luštěniny, Zelenina, Ovoce, Smothies a šťávy). Na začátku se dozvíte něco o Elle a o jejím životním stylu + o surovinách, nakonci vás čekají poslední dvě kapitoly - Životní styl podle Elly v praxi a často kladené dotazy. V knize ještě najdete doplňkové informace o ne úplně známých přísadách a informacích a dobře zpracovaný rejstřík.
 
 
Kuchařka je úžasný dárek pro ženy a dívky všech věkových kategorií, které se zajímají o zdravý životní styl nebo trpí alergií na lepek či mléčné výrobky. Ale ještě vám zmíním jednu věc, která by se dala vylepšit - kdyby u každého jídla byla fotka, tak by kniha byla o mnoho skvělejší. Ale to až tolik nevadí, protože u dost jídel fotka nechybí. 
 
Moc doufám, že si knihu zamilujete tak moc jak já.
 
 
Úžasné müslli s mandlemi!
Autorem recenze je: Barbora Lišková
Hodnocení: 9/10
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
21. 11. 2017
Tajemný dům v malém městečku opředený hrůznou pověstí, obklopený neúrodnou půdou a lesem, ve kterém číhá nebezpečí.
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
19. 11. 2017
V knize „Zimní lidé“ se prolínají osudy hrdinů z roku 1908 s osudy hrdinů ze současnosti. A i když se zdá, že všichni zúčastnění nemají spolu pranic společného, spojuje je jedno velké tajemství, které lze jen těžko pohřbít…
Rozhovor - Maja Lunde
Rozhovor - Maja Lunde
17. 11. 2017
Rozhovor s autorkou románu o vyhynutí včel Historie včel.
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
17. 11. 2017
Frances Hardinge dává svým dílem s názvem Strom lží tomuto heslu zcela nový rozměr. Není příliš časté, že bych souhlasila s tím, co je na obálce knih napsáno
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
16. 11. 2017
V roce 1908 čtenář prožívá příběh rodiny Sáry Harrisonové. Chudé rodiny, která doslova přežívá na odlehlé malé farmě blízko tajemného lesa, který skrývá obrovský skalní úkaz známý jako Ďáblův pařát.
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
16. 11. 2017
Mléko a med představuje soubor básní a takové kratičké prózy, ve které se zrcadlí život samotné autorky Rupi Kaur.
Recenzní konkurz  na novinku Blízko obzoru
Recenzní konkurz na novinku Blízko obzoru
16. 11. 2017
PRAVDIVÝ PŘÍBĚH O LÁSCE, ODVAZE, DŮVĚŘE, BOLESTI, SEBEVĚDOMÍ, ODHODLÁNÍ A MOCI ODPUŠTĚNÍ
highslide