Logo

Recenze Hostina ledu a ohně - Chelsea Monroe - Cassei a Sariann Lehrer (Slávka Čubanová)

23. 4. 2016
hostina_ledu_a_ohne_3D
Chcete si vyzkoušet vařit trochu jinak? Vykouzlit netradiční jídlo, které ale bude velmi chutné? Pojďte se vydat do království, vystupující v známé sérii Hra o trůny. Určitě se na hostině pochutnáte stejně, jako vaše oblíbené postavy.
 
 
Jsem nadšená fanynka Hry o trůny a Sedmi Království. Mám ráda tu atmosféru, která ze série vystupuje a tak vaření podle této kuchařky je pro mě velká radost. Můžeme si představovat, jak si na stejných dobrotách pochutnávají oblíbené postavy z knih. Proto jsem neváhala a hned jsem se pustila do vaření. Některé kombinace byli dost neobvyklé, občas jsem přemýšlela, jestli nám to bude chutnat, ale vždy jsem se vařila s velkou radostí.  
 
Nejdříve musím pochválit knihu, nejen její obálka je nádherná, ale i zpracování se mi moc líbí. Obsah je rozdělený do kuchyní podle oblastí: Zeď, Sever, Jih, Královo přístaviště, Dorne a Za Úzkým mořem. V každé oblasti se vaří trochu jinak a používají se jiné ingredience. Navíc většina receptů má dvě varianty, tu pravou středověkou, s trochu netradičními kombinacemi chutí a pak modernější verzi, která je nám bližší. Měla jsem dost strach, aby se v knize nevyskytovali ingredience, které se nebudou dát sehnat v našich obchodech. Naštěstí se ukázalo, že tyto moje obavy byli zbytečné. Všechny potřebné suroviny jsem sehnala a to bez problémů. 
 
 
Mě nejvíc oslovila kuchyně Dorne, kterou jsem musela okamžitě vyzkoušet. A první co mi padlo do oka, byly tradiční chlebové placky. Zkoušela jsem je hned ve dvou variantách a to jedny bez lepku a jedny klasické. Měla jsem na ně takovou chuť a byly tak dobré, že jsem je nestihla ani nafotit a tak jsem je musela udělat znovu. Tentokrát jsem použila recept moderní chlebové placky. Ty nám taky moc chutnaly. Samozřejmě ty moje, bezlepkové, tak krásně nenakynuly, ani se tak krásně nenafoukly, jako placky z klasické mouky, ale i tak byly moc dobré.
 
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
K plackám jsem ještě uvařila výbornou moderní polévku s fazolemi a slaninou.  Tentokrát, jsem se při vařeni, zatoulala ke Zdi. Polévka je úplně jiná, než jsme běžně zvyklí. Do fazolové polévky většinou nepřidávám sýr feta ani těstovinovou rýži, ale možná právě proto, že to byla úplně jiná chuť, jsme si moc pochutnali. 
 
Těším na další vaření a pečení z knihy. Chystám se na hrachovou kaši, plnění pirohy, masové koláče - jsem zvědavá jestli budou chutnat dceři. Zajímavý je i ledoví zelené nápoje s mátou. Máta mi roste na zahrádce, takže hned jak ji budu mít dost, si ho připravím. Jediné co určitě nebudu zkoušet jsou kořeněné kobylky v medu. To určitě na našem stole neuvidíte. Ještě jsem ke konzumaci hmyzu nedospěla a bojím se, že v tomto životě mě to mine. 
 
Já rozhodně nejsem kuchařkový typ. Většinou vařím, jak mě zrovna napadne. Často se snažím dávat jiné koření do jídla, aby to získalo novou chuť. Ráda experimentuji. Hostina ledu a ohně mi vyšla vstříc hlavně kombinací jiných chutí. Přidávají se jiné ingredience, které by jste do tradičních jídel určitě nedávali, a přitom výsledek je výborný. Jí to i moje vybíravá dceruška a to je co říct. 
 
 
Autorka recenze: Slávka Čubanová
Hodnocení: 100%
Více informací o knize zde
 
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Denisa Mišinová)
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Denisa Mišinová)
19. 10. 2017
Grafické zpracování je prostě parádní - je to to první, co vám přijde na mysl, když knížku otevřete. ..
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Marie Chlebnová)
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Marie Chlebnová)
18. 10. 2017
Strom lží je sedmou knihou britské spisovatelky Frances Hardinge a já si pokládám otázku, proč je to teprve první kniha přeložená do českého jazyka. Doufám, že se čtenáři brzy dočkají další knižní ochutnávky ze spisovatelčiny dílny.
Recenzní konkurz  na připravovanou novinku Mořeplavec - Diana Gabaldon
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Mořeplavec - Diana Gabaldon
17. 10. 2017
Od autorky dechberoucích bestsellerů Cizinka a Vážka v jantaru přichází třetí pokračování této mimořádné ságy.
Rozhovor se spisovatelem Terry Brooksem - Letopisy rodu Shannara
Rozhovor se spisovatelem Terry Brooksem - Letopisy rodu Shannara
15. 10. 2017
V rámci vydání druhého dílu Shannarovy elfeíny Vám přinášíme rozhovor s autorem knižní série Terry Brooksem.
Recenzní konkurz  na připravovanou novinku My, Utonulí
Recenzní konkurz na připravovanou novinku My, Utonulí
9. 10. 2017
Sága My, utonulí vysoko ční nad ostatními romány tohoto žánru.Lze ji směle srovnávat s vrcholnými díly Lva Nikolajeviče Tolstého. Bohatý a nádherný příběh.“
Recenzní konkurz Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
Recenzní konkurz Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
9. 10. 2017
Bylo jen otázkou času, kdy podle bestsellerů Diany Gabaldon vznikne televizní seriál, neboť příběhy Claire Beauchamp Randall a Jamieho Frasera dychtivě hltají miliony čtenářů po celém světě.
Recenze Bon Jovi -Bryan Reesman (Táňa Moučková)
Recenze Bon Jovi -Bryan Reesman (Táňa Moučková)
4. 10. 2017
Všichni fanoušci pořádného rocku a Bon Joviho, buďte na pozoru! Kniha, ve které nenaleznete jen mnoho fotografií, ale také příběh o tom, jak to vlastně všechno začalo, právě vyšla i u nás.
highslide