Logo

Recenze Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones (Tereza Krejčí)

24. 4. 2016
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Dnes mám pro vás recept na výborné, snadné a rychlé Středověké medové sušenky podle nové kuchařky Hostina ledu a ohně, která začátkem měsíce dubna vyšla česky v Nakladatelství Omega (klik).  Pokud vás tento seriál stejně jako mě baví a znáte navíc také knižní podobu, budete z kuchařky jistě nadšení, neboť jídlo, je pro obsáhlé vyprávění knižní série velmi významné a je mu věnováno mnoho prostoru. Mně se na kuchařce velmi líbí inspirace středověkým stravováním, protože je to možnost poznat nové chutě a je nesmírně zajímavé ochutnávat jídla, která si kdysi lidé připravovali, souhlasíte? Celá kuchařka je koncipovaná tak, že každý pokrm má vždy uveden recept a la středověk a také a la novověk (moderní). 
 
 
Dále je kuchařka rozdělena na jednotlivé části, do kterých je zasazen také seriál, potažmo knižní vydání a to Zeď, Sever, Jih, Královo přístaviště, Dorne a Za Úzkým mořem. Jako bonus je zde kapitola Hodujeme ve středověkém stylu. V celé knize objevíme plno receptů na zajímavé a neobvyklé úpravy masa, polévky, sladké recepty, ale také nápoje. Hned v úvodu jsou uvedeny recepty na středověké kořenící směsi Poudre Douce či Poudre Forte a další, směsi, které se přidávají do sladkých či slaných jídel od pradávna. 
 
Já jsem zatím z kuchařky vyzkoušela tři recepty, Pečená jablka jako ze 17. století, Pstruha zabaleného do slaniny a Středověké medové sušenky. Nejvíce nás doma oslovily právě poslední zmíněné sušenky, které nejsou moc sladké a jsou raz dva připravené. Láká mě také vyzkoušet mrkev na másle, kachnu na citronech nebo římské broskve v medovo-kmínové omáčce, a mnoho dalších. 
 
 
 
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Sledujete také tento seriál? A jak se vám tyto recepty líbí? Chutě jsou to většinou takové základní, ale mají jistě také něco do sebe, máme ale štěstí :), že jejich realizaci George R.R. Martin ponechal na blogerkách, neboť jak sám v úvodu kuchařky zmiňuje, neumí vůbec vařit :D
 
Jsem si jistá, že fanoušci knižní i seriálové podoby Her o trůny budou z kuchařky nadšení a je určitě také vhodná jako skvělý dárek. 
 
Na sušenky budeme potřebovat:

Na cca 20 sušenek, příprava: 10 minut, smažení: 20 minut

2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
75g nesoleného másla (změklého)
studená voda
máslo na osmažení (já jsem použíla ghí)
2 lžíce tekutého medu
1 lžička skořice nebo více dle chuti
 
Postup: 
 
V míse smícháme mouku se solí a přidáme máslo, prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme studenou vodu - po malých dávkách, pozor, abychom vody nepřidali příliš moc a takto pomalu a jistě :) vytvoříme pevné těsto. 
 
Těsto vyválíme na na tenkou placku o tloušťce cca 6mm a vykrájíme požadované tvary sušenek. 
 
Na pánvi rozpálíme na středním plameni máslo - stačí menší kousek a sušenky postupně z obou stran opečeme, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, pozor ať je nespálíme! 
 
V menším kastrolku si prohřejeme med a ještě teplé sušenky pokapeme nebo potřeme horkým medem, posypeme skořicí a ihned podáváme. 
 
Středověké medové sušenky
Středověké medové sušenky
Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami
Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
18. 9. 2017
Hudební a kulturní novinář Bryan Reesman vám nabídne neuvěřitelnou publikaci popisující úspěšnou americkou hard rockovou skupinu.
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
15. 9. 2017
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
14. 9. 2017
Napětí a zvídavost drží čtenáře bdělého již od první stránky. Je to stejné, jako když si slepíte prsty vteřinovým lepidlem a nemůžete je od sebe oddělit.
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
12. 9. 2017
Maminčin mazánek je prvním dílem začínající série s detektivem inspektorem G. Hunterem a detektivem konstáblem Charlie Staffordovou. Právě díky této dvojici si vás první díl a myslím, že i ty ostatní, hravě získají.
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
11. 9. 2017
Kniha líčí počátky vzniku laboratoře v kaňonu a zajímavé úspěšné i neúspěšné pokusy. I když je původní cíl skupiny vesmír, než se k němu dopracují, uběhne mnoho času.
Recenze Se záští - Eileen Cook (Denisa Mišinová)
Recenze Se záští - Eileen Cook (Denisa Mišinová)
10. 9. 2017
Toto dílko má mnoho pozitiv. Především je vidět, že si autorka psaní doopravdy užila a přemýšlela nad každým slovem či větou.
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Denisa Mišinová, DiS)
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Denisa Mišinová, DiS)
8. 9. 2017
Navíc Sarah Flint je pseudonym bývalé kriminalistky, která plně využívá zkušeností z terénu. Výsledné dílko vás určitě pohltí, to vám můžu odpřisáhnout...
highslide