Logo

Recenze Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones (Tereza Krejčí)

24. 4. 2016
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Dnes mám pro vás recept na výborné, snadné a rychlé Středověké medové sušenky podle nové kuchařky Hostina ledu a ohně, která začátkem měsíce dubna vyšla česky v Nakladatelství Omega (klik).  Pokud vás tento seriál stejně jako mě baví a znáte navíc také knižní podobu, budete z kuchařky jistě nadšení, neboť jídlo, je pro obsáhlé vyprávění knižní série velmi významné a je mu věnováno mnoho prostoru. Mně se na kuchařce velmi líbí inspirace středověkým stravováním, protože je to možnost poznat nové chutě a je nesmírně zajímavé ochutnávat jídla, která si kdysi lidé připravovali, souhlasíte? Celá kuchařka je koncipovaná tak, že každý pokrm má vždy uveden recept a la středověk a také a la novověk (moderní). 
 
 
Dále je kuchařka rozdělena na jednotlivé části, do kterých je zasazen také seriál, potažmo knižní vydání a to Zeď, Sever, Jih, Královo přístaviště, Dorne a Za Úzkým mořem. Jako bonus je zde kapitola Hodujeme ve středověkém stylu. V celé knize objevíme plno receptů na zajímavé a neobvyklé úpravy masa, polévky, sladké recepty, ale také nápoje. Hned v úvodu jsou uvedeny recepty na středověké kořenící směsi Poudre Douce či Poudre Forte a další, směsi, které se přidávají do sladkých či slaných jídel od pradávna. 
 
Já jsem zatím z kuchařky vyzkoušela tři recepty, Pečená jablka jako ze 17. století, Pstruha zabaleného do slaniny a Středověké medové sušenky. Nejvíce nás doma oslovily právě poslední zmíněné sušenky, které nejsou moc sladké a jsou raz dva připravené. Láká mě také vyzkoušet mrkev na másle, kachnu na citronech nebo římské broskve v medovo-kmínové omáčce, a mnoho dalších. 
 
 
 
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Sledujete také tento seriál? A jak se vám tyto recepty líbí? Chutě jsou to většinou takové základní, ale mají jistě také něco do sebe, máme ale štěstí :), že jejich realizaci George R.R. Martin ponechal na blogerkách, neboť jak sám v úvodu kuchařky zmiňuje, neumí vůbec vařit :D
 
Jsem si jistá, že fanoušci knižní i seriálové podoby Her o trůny budou z kuchařky nadšení a je určitě také vhodná jako skvělý dárek. 
 
Na sušenky budeme potřebovat:

Na cca 20 sušenek, příprava: 10 minut, smažení: 20 minut

2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
75g nesoleného másla (změklého)
studená voda
máslo na osmažení (já jsem použíla ghí)
2 lžíce tekutého medu
1 lžička skořice nebo více dle chuti
 
Postup: 
 
V míse smícháme mouku se solí a přidáme máslo, prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme studenou vodu - po malých dávkách, pozor, abychom vody nepřidali příliš moc a takto pomalu a jistě :) vytvoříme pevné těsto. 
 
Těsto vyválíme na na tenkou placku o tloušťce cca 6mm a vykrájíme požadované tvary sušenek. 
 
Na pánvi rozpálíme na středním plameni máslo - stačí menší kousek a sušenky postupně z obou stran opečeme, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, pozor ať je nespálíme! 
 
V menším kastrolku si prohřejeme med a ještě teplé sušenky pokapeme nebo potřeme horkým medem, posypeme skořicí a ihned podáváme. 
 
Středověké medové sušenky
Středověké medové sušenky
Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami
Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
21. 11. 2017
Tajemný dům v malém městečku opředený hrůznou pověstí, obklopený neúrodnou půdou a lesem, ve kterém číhá nebezpečí.
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
19. 11. 2017
V knize „Zimní lidé“ se prolínají osudy hrdinů z roku 1908 s osudy hrdinů ze současnosti. A i když se zdá, že všichni zúčastnění nemají spolu pranic společného, spojuje je jedno velké tajemství, které lze jen těžko pohřbít…
Rozhovor - Maja Lunde
Rozhovor - Maja Lunde
17. 11. 2017
Rozhovor s autorkou románu o vyhynutí včel Historie včel.
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
17. 11. 2017
Frances Hardinge dává svým dílem s názvem Strom lží tomuto heslu zcela nový rozměr. Není příliš časté, že bych souhlasila s tím, co je na obálce knih napsáno
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
16. 11. 2017
V roce 1908 čtenář prožívá příběh rodiny Sáry Harrisonové. Chudé rodiny, která doslova přežívá na odlehlé malé farmě blízko tajemného lesa, který skrývá obrovský skalní úkaz známý jako Ďáblův pařát.
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
16. 11. 2017
Mléko a med představuje soubor básní a takové kratičké prózy, ve které se zrcadlí život samotné autorky Rupi Kaur.
Recenzní konkurz  na novinku Blízko obzoru
Recenzní konkurz na novinku Blízko obzoru
16. 11. 2017
PRAVDIVÝ PŘÍBĚH O LÁSCE, ODVAZE, DŮVĚŘE, BOLESTI, SEBEVĚDOMÍ, ODHODLÁNÍ A MOCI ODPUŠTĚNÍ
highslide