24. 4. 2016
Dnes mám pro vás recept na výborné, snadné a rychlé Středověké medové sušenky podle nové kuchařky Hostina ledu a ohně, která začátkem měsíce dubna vyšla česky v Nakladatelství Omega (klik). Pokud vás tento seriál stejně jako mě baví a znáte navíc také knižní podobu, budete z kuchařky jistě nadšení, neboť jídlo, je pro obsáhlé vyprávění knižní série velmi významné a je mu věnováno mnoho prostoru. Mně se na kuchařce velmi líbí inspirace středověkým stravováním, protože je to možnost poznat nové chutě a je nesmírně zajímavé ochutnávat jídla, která si kdysi lidé připravovali, souhlasíte? Celá kuchařka je koncipovaná tak, že každý pokrm má vždy uveden recept a la středověk a také a la novověk (moderní).
Dále je kuchařka rozdělena na jednotlivé části, do kterých je zasazen také seriál, potažmo knižní vydání a to Zeď, Sever, Jih, Královo přístaviště, Dorne a Za Úzkým mořem. Jako bonus je zde kapitola Hodujeme ve středověkém stylu. V celé knize objevíme plno receptů na zajímavé a neobvyklé úpravy masa, polévky, sladké recepty, ale také nápoje. Hned v úvodu jsou uvedeny recepty na středověké kořenící směsi Poudre Douce či Poudre Forte a další, směsi, které se přidávají do sladkých či slaných jídel od pradávna.
Já jsem zatím z kuchařky vyzkoušela tři recepty, Pečená jablka jako ze 17. století, Pstruha zabaleného do slaniny a Středověké medové sušenky. Nejvíce nás doma oslovily právě poslední zmíněné sušenky, které nejsou moc sladké a jsou raz dva připravené. Láká mě také vyzkoušet mrkev na másle, kachnu na citronech nebo římské broskve v medovo-kmínové omáčce, a mnoho dalších.
Sledujete také tento seriál? A jak se vám tyto recepty líbí? Chutě jsou to většinou takové základní, ale mají jistě také něco do sebe, máme ale štěstí :), že jejich realizaci George R.R. Martin ponechal na blogerkách, neboť jak sám v úvodu kuchařky zmiňuje, neumí vůbec vařit :D
Jsem si jistá, že fanoušci knižní i seriálové podoby Her o trůny budou z kuchařky nadšení a je určitě také vhodná jako skvělý dárek.
Na sušenky budeme potřebovat:
Na cca 20 sušenek, příprava: 10 minut, smažení: 20 minut
2 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
75g nesoleného másla (změklého)
studená voda
máslo na osmažení (já jsem použíla ghí)
2 lžíce tekutého medu
1 lžička skořice nebo více dle chuti
Postup:
V míse smícháme mouku se solí a přidáme máslo, prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme studenou vodu - po malých dávkách, pozor, abychom vody nepřidali příliš moc a takto pomalu a jistě :) vytvoříme pevné těsto.
Těsto vyválíme na na tenkou placku o tloušťce cca 6mm a vykrájíme požadované tvary sušenek.
Na pánvi rozpálíme na středním plameni máslo - stačí menší kousek a sušenky postupně z obou stran opečeme, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, pozor ať je nespálíme!
V menším kastrolku si prohřejeme med a ještě teplé sušenky pokapeme nebo potřeme horkým medem, posypeme skořicí a ihned podáváme.
Autorka recenze: Tereza Krejčí
Hodnocení: 100%
Středověké medové sušenky

Pstruh zabalený do slaniny - zajímavá chuťová kombinace s čerstvými bylinkami

Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones
