Logo

Recenze Jídlo+Pivo - Ross Dobson (Jana Langerová)

6. 11. 2016
jídlo a pivo
Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.
 
Kuchařka je rozdělena na 5 velkých částí, mezi kterými je občas jako předěl zajímavý text o pivu jako takovém. Upozorňuje na zajímavé druhy, a také na to, co se k nim hodí. První kapitola se jmenuje Na zahájení a najdete v ní například indické cibulové bhaji nebo čínské palačinky plněné trhaným kachním masem. Další části nazvané Malé a Velké potvůrky se zaměřují na různé maso a nechybí zde třeba křupavá křepelka, jehněčí kofta a telecí cordon bleu. Obsáhlá kapitola je Lilian gish (= ryba v určitém dialektu), obsahující recepty na ryby a jiné mořské plody. Závěr patří Nejlepším kámošům piva.
Recepty obsahují vždy krátký úvod, což je buď stručný popis daného pokrmu, autorova vzpomínka, a také důležité doporučení, jaké pivo se k tomu jídlu hodí. Autor je opravdu zcestovaný milovník piva, ale nemusíte se vůbec bát, že by vám cpal nějaké názory nebo vás přesvědčoval, jaké si máte dát pivo. Spíše vám Ross sdělí, jaké má k danému jídlu rád on.
 
Ross Dobson musí na první dojem zaujmout svým stylem psaní. Jen během úvodu, kde popisuje proč je jídlo a pivo tak dobrá kombinace, jsem se hodně smála a nemohla se dočkat dalších stránek. Styl psaní je tedy velmi lidský a plný humoru. Až má člověk dojem, že nečte kuchařku, ale spíše nějaké zápisky vašeho kamaráda. A když se na jedné stránce objevil smažený sýr, srdce zaplesalo:
 
jídlo 1
„Tahle pochoutka se těší ve východní Evropě, obzvlášť pak v České republice, kolébce piva plzeňského typu, velké oblibě. Každý pokrm obsahující smažený sýr je přitom předurčen k tomu, aby byl skvělý, tenhle snad nejvíc ze všech. Trojobal uzavírající sýr jen znázorňuje jeho skvělou nebo ne až tak skvělou (pokud se řadíte mezi škarohlídy) chuť. Na talíři bych smažený sýr doplnil nakládanou okurkou, višňovým džemem, případně limetou nebo mandlovým pickles – a k tomu plzeňské samozřejmě. Smažený sýr a plzeňské: Bůh existuje.“ (str. 52)
 
Při letmém prolistování knihy jsem se bála, že budou recepty plné neobvyklých surovin, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Recepty jsou sice ze zahraniční kuchyně, ale suroviny jsou u nás běžně k dostání a já jen zjistila, že si musím udělat zásoby koriandru a ochutnat spoustu pokrmů s chilli.
 
Jídlo + Pivo je skvělá kniha plná zajímavých informací a receptů, na které vyloženě lákají skvělé a velmi kvalitní fotografie. Jsou jak z instagramového profilu, pečlivě naaranžované, a přesto působí „chlapsky“ a sbíhají se u nich sliny. Pokud hledáte dárek pro nějakého milovníka piva nebo nadšené kuchaře a kuchařky hledající nějaké nové recepty, je pro ně tato kniha ideální. V mé knihovně bude zabírat velmi čestné místo.
 
 
Ross Dobson je šéfkuchař, spisovatel a vycházející hvězda na kuchařské scéně v Austrálii. V angličtině vydal 14 knih, jmenovitě například Wholefood Kitchen, Casual Entertaining, Fired Up, Kitchen Seasons, Chinatown. Jeho sloupečky můžete najít v australské edici časopisu BBC GoodFood.
 
jídlo 2
Autorka recenze: Jana Langerová
Hodnocení: 95 %
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Marcela Pudichová)
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Marcela Pudichová)
22. 9. 2017
Snaž se nedýchat je autorčinou prvotinou, která se ihned po svém vydání stala bestsellerem.
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Marie Chlebnová)
18. 9. 2017
Hudební a kulturní novinář Bryan Reesman vám nabídne neuvěřitelnou publikaci popisující úspěšnou americkou hard rockovou skupinu.
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Nejhorší noční můra
15. 9. 2017
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
Recenze Snaž se nedýchat - Holly Seddon (Anita Gingerová)
14. 9. 2017
Napětí a zvídavost drží čtenáře bdělého již od první stránky. Je to stejné, jako když si slepíte prsty vteřinovým lepidlem a nemůžete je od sebe oddělit.
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
Recenze Maminčin mazánek - Sarah Flint (Michaela Rubášová)
12. 9. 2017
Maminčin mazánek je prvním dílem začínající série s detektivem inspektorem G. Hunterem a detektivem konstáblem Charlie Staffordovou. Právě díky této dvojici si vás první díl a myslím, že i ty ostatní, hravě získají.
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
Recenze Vzestup raketových dívek - Nathalia Holt ( Marie Chlebnová)
11. 9. 2017
Kniha líčí počátky vzniku laboratoře v kaňonu a zajímavé úspěšné i neúspěšné pokusy. I když je původní cíl skupiny vesmír, než se k němu dopracují, uběhne mnoho času.
Recenze Se záští - Eileen Cook (Denisa Mišinová)
Recenze Se záští - Eileen Cook (Denisa Mišinová)
10. 9. 2017
Toto dílko má mnoho pozitiv. Především je vidět, že si autorka psaní doopravdy užila a přemýšlela nad každým slovem či větou.
highslide