Logo

Recenze Lahodně s Ellou (Styl života)

4. 8. 2015
Lahodně s Ellou

Zdravě, zajímavě a Lahodně s Ellou

Blogování je fenomén současné doby. Ne každý je ovšem natolik úspěšný, aby mu vyšla kniha a ještě byla přijata se spoustou nadšených ohlasů. Britská foodblogerka k nim patří. Utkala se s podle lékaři nevyléčitelnou nemocí a pomohl jí k tomu vlastní stravovací systém. Ve blogu popsala svou cestu ke změně jídelníčku a vlastně celého životního stylu a prostřednictvím něj nabízí své zkušenosti, které vyvrcholily vydáním knihy Lahodně s Ellou, kterou letos vydalo nakladatelství Dobrovský v edici Omega.
 
 
Originální název Deliciously Ella vychází ze stejnojmenného blogu www.deliciouslyella.com a není jen tak obyčejnou kuchařkou plnou receptů. Obsahuje spoustu rad včetně úvodu vysvětlujícího důvody změny autorčina stravování.
 
Milovnice všeho sladkého byla najednou nucena změnit celý svůj životní styl. V devatenácti se v Paříži a toužila se stát modelkou. Ale nastal zvrat. Byl jí totiž diagnostikován postulární tachykardický syndrom. Tato nemoc ničí autonomní nervový systém, což nakonec vedlo i dlouhodobému připoutání na lůžko. Zdálo se, že situace je bezvýchodná.
Ella zvolila vlastní cestu a rozhodla se studovat celostní medicínu. Došla k závěru, že je třeba eliminovat maso, vejce, mléko a lepek. Stala se tedy bezlepkovou vegankou. Pro ženu, která si užívala obrovského množství sladkostí, kombinovaného s fastfoody to byl opravdu obrovský skok. Navíc je fascinující sledovat změnu v tom, že Ella původně o stravování nevěděla absolutně nic a nyní nabízí poměrně zajímavou kuchařskou knihu. Změnu stravování označuje Ella jako nejlepší věc, kterou pro sebe kdy udělala.
Pokud se obáváte, že kniha Lahodně s Ellou vás bude nutit do počítání kalorií a k hladovění, nemusíte se bát. Deliciously Ella je především sledování výživných látek a o zdravém, přírodním a chutném jídle.
 
Základem receptů je několik základních surovin jako kokosové mléko a olej, čerstvé ovoce, bezlepkové těstoviny, ořechy, olivový olej, luštěniny, jablečné pyré apod. Suroviny jsou poměrně dostupné, i když v řadě případů nepatří mezi úplně nejlevnější záležitosti.
 
lahodne-s-ellou-ukazka
Jednotlivé kapitoly nejsou rozděleny podle druhů jídel (snídaně, oběd apod.) ale podle základních surovin. Obiloviny, ořechy a semínka, fazole a luštěniny, zelenina, ovoce, smoothies a šťávy. Jednou ze závěrečných kapitol je Životní styl podle Elly, dále rozdělený na Brunch, dokonalá večerní hostina menu 1 a 2, holčičí večeře, pikniky a zdravé jídlo s sebou, nedělní grilovačka. Úplný závěr je věnován často kladeným dotazům, kdy získáte odpovědi na dotazy jako: Opravdu tak jíte pořád nebo Jak můžu dodržovat toto stravování i mimo domov? K přehlednosti knihy přispívá i skvěle zpracovaný rejstřík podle surovin a názvů příslušných receptů.
Z poznámek na konci knihy se dozvíte, co je to holistická metoda, tamari nebo třeba makamidy.
 
 
Ale zpátky k samotným receptům. Pozitivní záležitostí je, že Ella ve svých receptech používá menší množství surovin. Určitě budete hodně potřebovat mixer a odšťavňovač, ale samozřejmě najdete i recepty, u kterých se bez nich obejdete. Kniha je plná lákavých receptů jako například Pečená jablka s kokosovou polevou, Brokolicovo-avokádový salát nebo třeba Rizoto s máslovou dýní. Každý recept obsahuje krátký úvod a na závěr tip třeba na konzumaci a obměny. Recepty nejsou příliš komplikované a zvládne je většina z lidí doma.
 
 

Příznivý je také celkový přístup Elly, která ačkoliv je sama bezlepková veganka nic člověku nenutí a nechává ho stravovat se tak, jak to jeho zdraví vyhovuje.

Z každé stránky je znát, jak autorku záležitost správného stravování pohltila a nadšení, které navíc prospívá zdravému životnímu stylu, je přenosné.

V případě Lahodně s Ellou stojí zato vyzdvihnout i kvalitní grafickou úpravu. Kniha je hodně oblíbená nejen ve Velké Británii, ale i ve Spojených státech, protože přináší svěží zdravotní styl a navíc snad i k přístupu, kdy je přístupná i jiným stravovacím návykům. V každém případě si můžete zaexperimentovat a vyzkoušet nové chuťové kombinace.

Vyzkoušejte například tento recept:

lahodne-s-ellou-ukazka-01

Těstoviny s pestem z para ořechů a rukoly

pro 4 osoby:
1 hrnek para ořechů (120 g)
1/2 hrnku piniových oříšků (50g)1 1/2 avokáda
2 velké hrsti rukoly (50 g)
1 velká hrst lístků čerstvé bazalky (30 g)
šťáva z 1 1/2 citronu
8 lžic olivového oleje a trochu na smažení zeleniny
500 g těstovin penne
2 cukety
1 hlávka brokolice
1 1/2 hrnku hrášku (225 g)
sůl a pepř
Para ořechy a piniové ořechy v robotu rozmixujeme a necháme je mixovat asi minutu, dokud se nerozemelou. Přidáme avokádo, rukolu, bazalku, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujeme, dokud se nevytvoří jemné a krémové pesto.
Uvaříme těstoviny.
Zatímco se vaří, nakrájíme cuketu na tenké plátky a brokolici na malé kousky, dáme na pánev, zakápneme olivovým olejem a přidáme sůl a pepř. Restujeme asi 5-7 minut, dokud není zelenina hotová. Hrášek vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a scedíme.
Hotové těstoviny smícháme s pestem, hráškem a orestovanou zeleninou.

A jen tak na závěr. Za návštěvu určitě stojí i blog Elly, který je nabit spoustou dalších zajímavých tipů nebo receptů.

Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Denisa Mišinová)
Recenze Bon Jovi - Bryan Reesman (Denisa Mišinová)
19. 10. 2017
Grafické zpracování je prostě parádní - je to to první, co vám přijde na mysl, když knížku otevřete. ..
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Marie Chlebnová)
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Marie Chlebnová)
18. 10. 2017
Strom lží je sedmou knihou britské spisovatelky Frances Hardinge a já si pokládám otázku, proč je to teprve první kniha přeložená do českého jazyka. Doufám, že se čtenáři brzy dočkají další knižní ochutnávky ze spisovatelčiny dílny.
Recenzní konkurz  na připravovanou novinku Mořeplavec - Diana Gabaldon
Recenzní konkurz na připravovanou novinku Mořeplavec - Diana Gabaldon
17. 10. 2017
Od autorky dechberoucích bestsellerů Cizinka a Vážka v jantaru přichází třetí pokračování této mimořádné ságy.
Rozhovor se spisovatelem Terry Brooksem - Letopisy rodu Shannara
Rozhovor se spisovatelem Terry Brooksem - Letopisy rodu Shannara
15. 10. 2017
V rámci vydání druhého dílu Shannarovy elfeíny Vám přinášíme rozhovor s autorem knižní série Terry Brooksem.
Recenzní konkurz  na připravovanou novinku My, Utonulí
Recenzní konkurz na připravovanou novinku My, Utonulí
9. 10. 2017
Sága My, utonulí vysoko ční nad ostatními romány tohoto žánru.Lze ji směle srovnávat s vrcholnými díly Lva Nikolajeviče Tolstého. Bohatý a nádherný příběh.“
Recenzní konkurz Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
Recenzní konkurz Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
9. 10. 2017
Bylo jen otázkou času, kdy podle bestsellerů Diany Gabaldon vznikne televizní seriál, neboť příběhy Claire Beauchamp Randall a Jamieho Frasera dychtivě hltají miliony čtenářů po celém světě.
Recenze Bon Jovi -Bryan Reesman (Táňa Moučková)
Recenze Bon Jovi -Bryan Reesman (Táňa Moučková)
4. 10. 2017
Všichni fanoušci pořádného rocku a Bon Joviho, buďte na pozoru! Kniha, ve které nenaleznete jen mnoho fotografií, ale také příběh o tom, jak to vlastně všechno začalo, právě vyšla i u nás.
highslide