Logo

Detox - Praktické recepty a tipy pro čisté jídlo

Detox_3D
Jak často se ráno probudíte úplně bez energie a jen velmi těžko čelíte každodenním povinnostem a již v dopoledních hodinách jste unavení a den se zdá nekonečný? Jak je to možné, vždyť jste zdraví! Pokud je to váš případ, je čas detox! Není to žádná drastická dieta, ale jen přírodní síla jídla!
 
Prostřednictvím této knihy, která obsahuje soustu krásných obrázků a srozumitelných receptů, budete objevovat potraviny, které vám mohou pomoci s detoxikací organismu a zlepšení imunity, která je důležitá pro vypořádání se s každodenním shonem i sezonními změnami počasí. A k tomu ještě i trošku zhubnete. Některé potraviny mají schopnost odstranit z buněk toxiny a dodat jim výživové prvky, které nám dodají pocit lehkosti a vitality. Tyto potraviny jsou běžně dostupné: třeba ovoce (citron, avokádo, pomeranče, borůvky nebo granátové jablko), zelenina (chřest, zelí, mrkev, vodnice) a nesmíme zapomenout na semínka a klíčky.
 
Detoxikační dieta využívá i sílu čisté vody, která je ještě účinnější v kombinaci s bylinkami a rostlinami jako jsou máta, heřmánek, meduňka, rozmarýn. Ty jsou nejen osvěžující, ale také odvodňují organismus.
Kniha obsahuje snadné a rychlé recepty spolu s návodem, jaké jídlo jíst v různých částech dne.
399 Kč
Doporučená cena s DPH
Rok vydání
2017
Formát
190x260 mm
Jazyk
čeština
Vazba
Vázaný
Počet stran
168
EAN:
9788073904913
Původní název:
Detox: Practical Tips and Recipes for Clean Eating
Skladem
ISBN:
978-80-7390-491-3
  • Ukázka z knihy
  • O autorovi
  • Dotaz
  • Recenze
 

CINZIA TRENCHI, je naturopatka, novinářka na volné noze a fotografka. Spolupracovala na přípravě mnoha kuchařek pro nakladatelství po celém světě. Jako vášnivá kuchařka pracuje pro mnoho italských magazínů, zabývajících se regionální, tradiční, makrobiotickou i přírodní kuchyní. 

Dotaz na knihu
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
Detox_3D

Další výborný knižní titul od známé autorky Cinzie Trenchi, která je stálicí na knižním trhu již několik let prostřednictvím vydaných knih často spojených s recepty. Patří k mým oblíbeným i doporučovaným. S některými jejími knižními tituly máme možnost seznámit se i na našich knižních pultech či zapůjčit v knihovnách. Většina však vyšla u zahraničních vydavatelů. Proto je  mi velkou radostí představit Vám výše uvedenou novinku zmíněné autorky a zároveň doufat, že ji bude následovat celá řada dalších. 

Ať je jejich námět či obsah věnován pouze specifickému či určitému druhu používaných ingridiencí, můžeme si být jisti, že výsledné pokrmy i nápoje vždy zaujmou svou originalitou, tolik charakteristickou pro kulinářský rukopis autorky. Ta je velice kreativní nejen při vymýšlení a přípravě svých receptů. Se stejným zápálem i vášní působí coby fotografka. Tuto dovednost dokazuje svými nádhernými, barvami oplývajícími fotografiemi na všech stránkách vydaných knih. Nejen jídlem a fotografiemi je člověk živ. Taktéž příspívá svými novinovými články do mnohých italských časopisů a periodik.
 
Ve všech svých dílech vhodných jak k jídlu, pití, ke čtení i prohlížení se vyznává ze své lásky k  přírodě a jejím darům. Ty tvoří ten jediný správný základ jídelníčku pro zdravého lidského jedince.Cinzia Trenchi se opět stává zářným příkladem, jak lze pomocí každodenního využivání přírodních plodů, doslova z mála surovin vykouzlit jednoduché, zároveň však nápadité a  vynikající nejen svou chutí i aroma nutričně vyvážené lahodné pokrmy.
 
Žije ve městě v domě obklopeným zahradou a zelení, není tedy pro ni problém, mít vždy po ruce potřebné čerstvé suroviny. Je jedno, zda se jedná  o ovoce, zeleninu, bylinky či květiny. Každé stébélko v sobě má blahodárný přínos pro posílení a  možné navrácení zdraví. Každý rok v pravidelně se střídajících ročních obdobích jsme prostřednictvím těchto plodin a jejich následnou konzumací, vždy dostatečně zásobeni všemi potřebnými živinami včetně nepostradatelných minerálů, vitamínů, stopových prvků a vlákniny. 
 
Kniha je sice nazvána " Detox ", jež má mnohá část populace spojený s určitým časovým úsekem, po který se budou vyhýbat zakázaným potravinám. Pokud očistu těla pojmeme takto, jistě to tělu  prospěje, ale jen na určitou dobu. Je obecně známo, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Velice častá je tedy klasická situace, vyplývající z tohoto přístupu s notnou dávkou stresu navíc. Vědomí, že je mi cosi k jídlu zakázané a odepírané, vyvolává o to větší chuť a soustředění myšlenek na danou potravinu. 
 

Těšíme se s nedočkavostí na chvíli, kdy si ji zase po době podmíněné zákazem, ač tělu prospěšným, budeme moci opět dopřát. V tomto tolik očekávaném momentě následně sníme těžko kontrolovatelné a zároveň neadekvátní množství zapovězené potraviny. Tím se znovu ocitáme na pomyslné startovací čáře, ze které jsme vyběhli ke kýženému cíli - odlehčení organismu. Odprostit jej od veškerých nebo alespoň části všemožných toxinů a jedů z nevhodné stravy i škodlivých vlivů  ostatních faktorů nevhodného životní stylu ( nedostatek pohybu, honba za majetkem a dalšími "senzacemi moderní doby" 21.století., apod.). 

1000x1000px_fb_post_detox
Můžeme v tomto stále začínajícím a opakujícím se koloběhu očisty těla pokračovat, avšak újmy na  našem zdraví budou daleko větší než předtím a také dlouhodobého charakteru. Proto je jistě lepším a především  racionálnějším řešením, žít a také jíst po celý rok v rámci svých dostupných možností, jak v bydlení, zaměstnání, rodině i způsobu získání čerstvých kvalitních surovin, co nejvíce v harmonii se svým tělem i okolím. 

Postačí mu jen naslouchat, přijímat jeho požadavky a naplnit potřeby v míře odpovídající a vedoucí ke dlouhému spokojenému životu. Jedině tak docílíme vzájemné symbiózy tělesné schránky s její duševní rovinou.  

Se stejnou myšlenkou a přístupem ke svému zdravému aktivnímu životu naplněným prací i relaxací zároveň, přistupuje  i Cizia Trenchi. Díky své profesi jež jí je i radostným koníčkem, má  dlouholeté bohaté zkušenosti ve formě teoretických znalostí i praktických dovedností. Ověřuje si je jednak na sobě samé i prostřednictvím čtenářů, kupující si její kuchařské knihy v hojném počtu a s velkou oblibou. I tahle jistě bude brzy vyprodána. V úvodu se dozvíme, obzvláště pro nezkušené začátečníky velice jednoduchou a srozumitelnou formou, samozřejmě s přidanými fotografiemi, informace o doporučovaných surovinách – koření, zástupce z řad ovoce, zeleniny, semínka, klíčky atd. 
 
Recepty po něm následující je doslova povinné vyzkoušet a ochutnat. Je jedno, zda začneme u lákavých variací snídaní a přesnídávek či vyzkoušíme některý z uvedených chodu k obědu nebo k večeři. Kapitola ochucovadel s nápoji mne vyloženě nadchla, především tipy na různé druhy pikantních olejů. Neprohloupíme žádným. Ba naopak. Už pouze samotným přečtením receptů získáme přehled a lépe si zapamatujeme do budoucna ty potraviny, jež nahradí dosud užíváné a nevhodné. Pro některé budou úplnou novinkou, jiný už má s nimi jisté zkušeností. 
 
Je to úplně jedno. Výborné a především pro své zdraví cenné je jejich zavedení do našich jídelníčku každý den. Půjde to jako po másle. V obchodech jsou dostupné, budeme volit vždy tu nejvyšší možnou kvalitu a čerstvost. Spousty surovin nakoupíme v tzv.zdravých - racio obchodech, na farmářských trzích, v bio prodejnách apod. Peněž nebude také tolik třeba, i tady můžete být klidní. K přípravě pokrmu a nákupu nepotřebujeme mnoho. Ani několik tašek, jak je často vidět při pohledu na lidi vycházející z obřích supermarketů s krabičkami typu fast- food k tomu. 
 

Zavazadlový prostor v automobilu také nezaplníme. Buďto jej nevlastníme, což také dobře děláme. Jak pro životní prostředí, tak pro sebe, chodíme přece co nejvíce pěšky. Je to ten nejlepší a nejpřirozenější každodennní tělocvik postačující k udržení dokonalé formy. Nebo jej využíváme k jízdě na chatu, chalupu, výlety a dovolenou.  Postačí nám tedy jedna nejlépe plátěná či háčkováná taška. Jen ať každý vidí, jak jsme dobře, barevně, levně a hlavně zdravě nakoupili. Nebudeme se stydět, naopak. Jsme příkladem a jen neznalý a omezený hlupák se stará a vysmívá druhému, aniž by věděl proč. Zastírá tak svou výše zmíněnou neznalost a hloupost.

V obchodě nebo na trhu nakupujeme především u čerstvých surovin pomocí čichu a pohmatu. Rajče bude vonět po rajčeti, jablko jablkem. Vyhneme se oblouhem nahnilým, plesnivým či rozměklým kusům, ač by byli za korunu, stejně tak zabaleným v igelitových či plastových zapocených vaničkách a obalech. 
 
Nevadí, že si domů přineseme částečky půdou vonící hlíny či písku. Tašku vyklepeme, vypereme a veškeré čerstvé věci před použitím i požitím důkladně omyjeme. Budeme se snažit co nejméně ideálně vůbec, samozřejmě u plodin, kde to není nutností loupat či škrábat vrchni slupky ovoce či zeleniny. V nich je nejvíce uložených tzv.fytogenních a fytochemických látek. To jsou rostlinnám vlastní ochranné velice aktivní složky sloučenin, jimiž se brání ve svém přirozeném prostředí, tedy v přírodě případnému nebezpečí jejich poškození např. škůdci.
 
detox

Na rozdíl od živočichů nemají možnost úniku, tudíž se jich soustředí nejvíce na povrchu každé rostlinny či plodu. Tedy ve slupce, kůře apod. Pokud si je v takovéto formě dopřejeme, získáme tím dvojitou dávku vitálních živin- vitamínů, minerálů, stopových prvků atd. zároveň. Jednak ty uchované ve zmíněných slupkách a ostatní schované uvnitř plodu v jeho dužině, s rostlinnou vlákninou navíc. Ta nám zajistí správně fungující peristaltiku v trávicím systému ( průchodnost střev ). To jen taková má poučná vsuvka navíc.   

Máme nakoupeno, vzhůru do vaření. Zamyslete se na co máte momentálně chuť, výhodou je zhotovit některá jídla s předstihem večer, můžeme využít zbytků z předešlého oběda, večeře. Jsou i mobilní, tolik dnes oblíbené slovo. Můžeme si je tedy vzít s sebou do zaměstnání, dát dětem do školy k svačině apod.  Jdeme přikladem i v těchto institucích. Není se zač stydět, opak je pravdou. I když budeme jediní, někdo začít musí.

Vždy byl a bude zvlášť u nové, správné a prospěšné věci někdo tím prvním - průkopníkem, který to neměl lehké. O to snažší bude průběh a závěřečné finále v dlouhém, pohodovém životě ve vitální formě. K tomu svým dílem přispěje jistě i tato vynikající kniha, stejně tak nejen psaním ostřílené autorky Cinzie Trenchi. Ovšem tu největší zásluhu budete mít vy a po právu si ji zasloužíte. Vaše tělo i mysl to ocení každý den, což pocíte a náležitě si toho užijete.

detox 2
Autorka recenze: Markéta Kunzová
Související tituly
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Karin Novotná)
21. 11. 2017
Tajemný dům v malém městečku opředený hrůznou pověstí, obklopený neúrodnou půdou a lesem, ve kterém číhá nebezpečí.
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Andrea Bátovská)
19. 11. 2017
V knize „Zimní lidé“ se prolínají osudy hrdinů z roku 1908 s osudy hrdinů ze současnosti. A i když se zdá, že všichni zúčastnění nemají spolu pranic společného, spojuje je jedno velké tajemství, které lze jen těžko pohřbít…
Rozhovor - Maja Lunde
Rozhovor - Maja Lunde
17. 11. 2017
Rozhovor s autorkou románu o vyhynutí včel Historie včel.
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
Recenze Strom lží - Frances Hardinge ( Ivana Nedošínská )
17. 11. 2017
Frances Hardinge dává svým dílem s názvem Strom lží tomuto heslu zcela nový rozměr. Není příliš časté, že bych souhlasila s tím, co je na obálce knih napsáno
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
Recenze Zimní lidé - Jennifer McMahon (Anita Gingerová)
16. 11. 2017
V roce 1908 čtenář prožívá příběh rodiny Sáry Harrisonové. Chudé rodiny, která doslova přežívá na odlehlé malé farmě blízko tajemného lesa, který skrývá obrovský skalní úkaz známý jako Ďáblův pařát.
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
Recenze Mléko a med - Rupi Kaur (Ivana Nedošínská )
16. 11. 2017
Mléko a med představuje soubor básní a takové kratičké prózy, ve které se zrcadlí život samotné autorky Rupi Kaur.
Recenzní konkurz  na novinku Blízko obzoru
Recenzní konkurz na novinku Blízko obzoru
16. 11. 2017
PRAVDIVÝ PŘÍBĚH O LÁSCE, ODVAZE, DŮVĚŘE, BOLESTI, SEBEVĚDOMÍ, ODHODLÁNÍ A MOCI ODPUŠTĚNÍ
highslide