Logo

Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu

jídlo a pivo

Jídlo + Pivo = Štěstí.

Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobson. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo.  Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem. Autor knihu uvádí předmluvou, ve které  čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.

499 Kč
Doporučená cena s DPH
Rok vydání
2016
Překladatel
Zuzana Dyková
Formát
200x255 mm
Jazyk
čeština
Vazba
Vázaný
Počet stran
240
EAN:
9788073903541
Původní název:
FOOD PLUS BEER
Skladem
ISBN:
978-80-7390-354-1
Autor:
  • Ukázka z knihy
  • Dotaz
  • Recenze
 
Dotaz na knihu
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
jídlo a pivo
Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.
 
Kuchařka je rozdělena na 5 velkých částí, mezi kterými je občas jako předěl zajímavý text o pivu jako takovém. Upozorňuje na zajímavé druhy, a také na to, co se k nim hodí. První kapitola se jmenuje Na zahájení a najdete v ní například indické cibulové bhaji nebo čínské palačinky plněné trhaným kachním masem. Další části nazvané Malé a Velké potvůrky se zaměřují na různé maso a nechybí zde třeba křupavá křepelka, jehněčí kofta a telecí cordon bleu. Obsáhlá kapitola je Lilian gish (= ryba v určitém dialektu), obsahující recepty na ryby a jiné mořské plody. Závěr patří Nejlepším kámošům piva.
Recepty obsahují vždy krátký úvod, což je buď stručný popis daného pokrmu, autorova vzpomínka, a také důležité doporučení, jaké pivo se k tomu jídlu hodí. Autor je opravdu zcestovaný milovník piva, ale nemusíte se vůbec bát, že by vám cpal nějaké názory nebo vás přesvědčoval, jaké si máte dát pivo. Spíše vám Ross sdělí, jaké má k danému jídlu rád on.
 
Ross Dobson musí na první dojem zaujmout svým stylem psaní. Jen během úvodu, kde popisuje proč je jídlo a pivo tak dobrá kombinace, jsem se hodně smála a nemohla se dočkat dalších stránek. Styl psaní je tedy velmi lidský a plný humoru. Až má člověk dojem, že nečte kuchařku, ale spíše nějaké zápisky vašeho kamaráda. A když se na jedné stránce objevil smažený sýr, srdce zaplesalo:
 
jídlo 1
„Tahle pochoutka se těší ve východní Evropě, obzvlášť pak v České republice, kolébce piva plzeňského typu, velké oblibě. Každý pokrm obsahující smažený sýr je přitom předurčen k tomu, aby byl skvělý, tenhle snad nejvíc ze všech. Trojobal uzavírající sýr jen znázorňuje jeho skvělou nebo ne až tak skvělou (pokud se řadíte mezi škarohlídy) chuť. Na talíři bych smažený sýr doplnil nakládanou okurkou, višňovým džemem, případně limetou nebo mandlovým pickles – a k tomu plzeňské samozřejmě. Smažený sýr a plzeňské: Bůh existuje.“ (str. 52)
 
Při letmém prolistování knihy jsem se bála, že budou recepty plné neobvyklých surovin, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Recepty jsou sice ze zahraniční kuchyně, ale suroviny jsou u nás běžně k dostání a já jen zjistila, že si musím udělat zásoby koriandru a ochutnat spoustu pokrmů s chilli.
 
Jídlo + Pivo je skvělá kniha plná zajímavých informací a receptů, na které vyloženě lákají skvělé a velmi kvalitní fotografie. Jsou jak z instagramového profilu, pečlivě naaranžované, a přesto působí „chlapsky“ a sbíhají se u nich sliny. Pokud hledáte dárek pro nějakého milovníka piva nebo nadšené kuchaře a kuchařky hledající nějaké nové recepty, je pro ně tato kniha ideální. V mé knihovně bude zabírat velmi čestné místo.
 
 
Ross Dobson je šéfkuchař, spisovatel a vycházející hvězda na kuchařské scéně v Austrálii. V angličtině vydal 14 knih, jmenovitě například Wholefood Kitchen, Casual Entertaining, Fired Up, Kitchen Seasons, Chinatown. Jeho sloupečky můžete najít v australské edici časopisu BBC GoodFood.
 
jídlo 2
Autorka recenze: Jana Langerová
Hodnocení: 95 %
Související tituly
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
highslide