Logo

Úvahy a projevy

Pro pochopení Baťovy podnikatelské a životní filozofie je studium tohoto díla nevyhnutelné. Baťa vzpomíná na své podnikatelské začátky, naznačuje své vize, vyjadřuje se k dobové ekonomice a politice, nechybí ani myšlenky o leadershipu a motivaci zaměstnanců.
279 Kč
Doporučená cena s DPH
Rok vydání
2013
Počet stran
328
Vazba
Vázaný
Jazyk
čeština
Formát
130x200 mm
EAN:
9788073900199
Skladem
ISBN:
978-80-7390-019-9
Autor:
  • Ukázka z knihy
  • O autorovi
  • Dotaz
  • Recenze
 
Tomáš Baťa přichází na svět 3. dubna 1876 ve Zlíně jako šesté z dvanácti dětí chudého ševce. Protože ševcovské řemeslo má v rodině Baťů obrovskou tradici, sahající patrně až do temného 17. století, lze si jen ztěží představit, že by se malý Tomáš Baťa vydal jiným směrem než jeho otec, děda, praděda... Už od svých šesti let se proto náš malý "velký švec" objevuje po skončení dopolední povinné školní výuky v ševcovské dílně svého otce a spolu se svými sourozenci vstřebává taje ševcovského řemesla.

V roce 1891 odchází patnáctiletý Baťa do učení do Vídně. Po návratu ze "zahraničí" nastupuje v otcově ševcovské dílně jako obchodní cestující. Při tom mu v hlavě uzrává plán na rozjetí vlastního podnikatelského obuvnického projektu. Moc dobře si totiž uvědomuje, jak žalostně vypadá situace na rakousko-uherském (ale i na světovém) obuvnickém trhu:

Většina obyvatel chodí bez bot, protože na boty nemá peníze. Boty jsou drahým luxusním zbo- žím, které si mohou dovolit nosit pouze bohatší vrstvy obyvatel. Pokud si přece jenom boty pořídí "průměrný zaměstnanec", zpravidla je tomu na polovinu svého života - namísto toho, aby si koupil nové a zároveň drahé boty, vyplatí se mu je neustále opravovat.

Jádro celého problému nespatřuje Tomáš Baťa nikde jinde než v nízké produktivitě práce ševcovského řemesla. Ševci sice vyrábějí kvalitní kožené boty, ušití páru bot jim však trvá minimálně čtyři dny. Od nízké produktivity práce se logicky odvíjí vysoké výrobní náklady a následně pak i vysoká cena nových bot.

Jak Baťa poznamenal: "Je úplně jedno, že děláte nejlepší boty na světě když okolo vás není nikdo, kdo by si je mohl koupit."
Dotaz na knihu
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Aktuality
Recenze Mladý mesiáš - Anne Rice (Michaela Rubášová)
Recenze Mladý mesiáš - Anne Rice (Michaela Rubášová)
19. 5. 2016
Kniha Mladý Mesiáš pojednává o jednom roku života malého chlapce. Chlapce jménem Ježíš, který je synem Josefa a Marie.
Recenze Mladý mesiáš - Anne Rice (Kateřina Miklíková)
Recenze Mladý mesiáš - Anne Rice (Kateřina Miklíková)
19. 5. 2016
Celý příběh byl podán opravdu s respektem a pochopením, proto mě moc nepřekvapilo, co jsem se dozvěděla až v závěru...
Recenze Oběšení psi - Jens Henrik Jensen (Michaela Rubášová)
Recenze Oběšení psi - Jens Henrik Jensen (Michaela Rubášová)
16. 5. 2016
Tahle nenápadně a jednoduše vypadající kniha je pro mě velkým a milým překvapením. Nenápadně začínající příběh, který vyústí v nečekaně překvapivé drama plné akčnosti, korupce, drsnosti a zla.
Recenze Cizinka omalovánky (Diana Gabaldon)
Recenze Cizinka omalovánky (Diana Gabaldon)
30. 4. 2016
Když jsem na podzim četla Cizinku, úplně mě tento příběh pohltil, totéž se stalo, když jsem později sledovala stejnojmenný seriál na motivy díla Diany Gabaldon.
Recenzní konkurz na novinku Mladý mesiáš
Recenzní konkurz na novinku Mladý mesiáš
29. 4. 2016
Zapojte se do našeho konkurzu na naši novinku v naší edici - Mladý mesiáš
Recenze Hostina ledu a ohně -  Chelsea Monroe - Cassei a Sariann Lehrer (Bára Alexová)
Recenze Hostina ledu a ohně - Chelsea Monroe - Cassei a Sariann Lehrer (Bára Alexová)
26. 4. 2016
Kniha je po grafické stránce prostě nádherná, takže, i kdybyste nevařili, rozhodně vám bude zdobit knihovnu.
Recenze Lahodně s Ellou každý den - Ella Woodward (Petra Schlesingerová)
Recenze Lahodně s Ellou každý den - Ella Woodward (Petra Schlesingerová)
26. 4. 2016
Ella Woodward (dnes již Ella Mills) je celosvětově známá foodbloggerka původem z Anglie. Podle svých slov dříve žila jen z těstovin s pestem, slaného party mixu a čokolády, ale ze zdravotních důvodů v podstatě ze dne na den přešla na veganskou bezlepkovou stravu.
highslide